Στον κατάλογο με τους πιο πλούσιους ανθρώπους, που καταρτίζεται κάθε χρόνο από το περιοδικό Forbes, φιγουράρουν τα ονόματα τριών Ελλήνων.

Οι Έλληνες μεγιστάνες απέχουν πάντως πολύ από τις πρώτες θέσεις, με πιο πλούσιο τον Φίλιππο Νιάρχο που βρίσκεται στην 737η θέση με περιουσία 2,5 δισεκ. δολαρίων. Ακολουθεί ο Σπύρος Λάτσης με περιουσία 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τρίτος και τελευταίος, σε ό,τι αφορά στις ελληνικές συμμετοχές, είναι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, στη θέση 894, με περιουσία 2,1 δισεκ. δολαρίων.

Οι πλουσιότεροι Έλληνες

Ο 53χρονος Μυστακίδης, γνωστός ως «Τέλης» και με ελληνική ιθαγένεια, είναι ο διευθυντής του γίγαντα χαλκού και εξόρυξης Glencore και απέκτησε το κύρος του ως δισεκατομμυριούχος το 2011 με τη δημόσια εγγραφή στο χρηματιστήριο της Glencore, η οποία έχει τεράστια περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η εταιρεία συγχωνεύτηκε το 2013 με την Xstrata, την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρία εξόρυξης στον κόσμο.


Ο 61χρονος συλλέκτης έργων τέχνης Φίλιππος Νιάρχος είναι ο μεγαλύτερος γιος του αείμνηστου Σταύρου Νιάρχου, ενός από τους πλουσιότερους εφοπλιστές στον κόσμο, που πέθανε το 1996. Είναι ο μεγαλύτερος από τα τέσσερα παιδιά του Σταύρου και μαζί με την Ευγενία Λιβανού κληρονόμησε το μεγαλύτερo μέρος της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του.


Ο 68χρονος Σπύρος Λάτσης, γιός ένας άλλου θρύλου της ελληνικής ναυτιλίας, του Γιάννη Λάτση, έχει τη διαχείριση της περιουσίας της οικογένειας με ένα μικρό μέρος πάντως να βρίσκεται ακόμη στη ναυτιλία, αφού το μεγαλύτερο έχει πλέον επενδυθεί αλλού, όπως στον τραπεζικό όμιλο EFG International, με έδρα τη Ζυρίχη.



 
Top