Για την Αστυνομία είναι ένας από τους πλέον επικίνδυνους κακοποιούς. Πονηρός και αδίστακτος, είναι ικανός να στήσει και να εκτελέσει οποιοδήποτε σχέδιο, προκειμένου να αποδράσει. Ο Αλκέτ Ριζάϊ έχει μπει και πάλι στο μικροσκόπιο της Ασφάλειας, μετά την απόπειρα απόδρασης και την ομηρία των έξι σωφρονιστικών υπαλλήλων πριν δύο Σαββατοκύριακα στο Μαλανδρίνο.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν στο κελί του ένα σχεδιάγραμμα αλλά και κάποια υλικά που δείχνουν ότι ο 39χρονος βαρυποινίτης σχεδίαζε να κατασκευάσει βόμβα μέσα στην φυλακή! Όπως φαίνεται από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που αποκαλύπτει το protothema.gr ο Αλκέτ Ριζάι, προσπαθούσε το τελευταίο διάστημα να κατασκευάσει εκρηκτικό μηχανισμό, τον οποίο προφανώς θα χρησιμοποιούσε ως απειλή για να καταφέρει να αποδράσει. Το σχεδιάγραμμα και τα υλικά που είχε συγκεντρώσει ο Ριζάι, εντοπίστηκαν στον έλεγχο των κελιών, από τους άντρες των ΕΚΑΜ.
Τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό με την ανεύρεση στις 2 Μαρτίου ενός πιστολιού και δύο χειροβομβίδων στον Κορυδαλλό και συγκεκριμένα σε πτέρυγα όπου θα μεταφερόταν ο Αλκέτ Ριζάι για δικαστική του υπόθεση, προβληματίζουν έντονα την ΕΛ.ΑΣ, καθώς όλα δείχνουν ότι ο ίδιος βαρυποινίτης και η ομάδα του βρίσκονται σε έντονη κινητικότητα. Την τελευταία πενταετία άλλωστε, ο 39χρονος Αλβανός απέδρασε δύο φορές με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό και σύμφωνα με την Αστυνομία όταν ήταν δραπέτης εκτελούσε συμβόλαια θανάτου.

Το ύποπτο σχεδιάγραμμα και το ταπεράκι

Όταν μετά από σχεδόν 24 ώρες έληξε η ομηρία των σωφρονιστικών αποδείχθηκε ότι ο Ριζάι δεν είχε κατορθώσει να κατασκευάσει την βόμβα και στην ουσία μπλόφαρε με μια σειρά εξαρτήματα από τρανζίστορ που είχε συγκεντρώσει. «Αποδείχθηκε αυτό που από την πρώτη στιγμή πιστεύαμε. Δηλαδή, δεν ήταν δυνατόν να έχει στα χέρια του μια βόμβα και μάλιστα με πλαστική εκρηκτική ύλη», αναφέρει αξιωματικός που συμμετέχει στις έρευνες. Το ότι δεν τα κατάφερε ο Ριζάι όμως, δεν σημαίνει ότι δεν προσπαθούσε. Και δεν σημαίνει βεβαίως ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει στο μέλλον, αν οι φυλακές συνεχίσουν να είναι ξέφραγο αμπέλι. Το ιδιόχειρο σχεδιάγραμμα που βρέθηκε στο κελί του για την κατασκευή του εκρηκτικού μηχανισμού, δείχνει ότι τουλάχιστον την τεχνογνωσία, πλέον, την διαθέτει..

Στο κελί βρέθηκε κρυμμένο ένα πλαστικό ταπεράκι το οποίο ο βαρυποινίτης προσπαθούσε να μετατρέψει σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό. Μάλιστα είχε τρυπήσει το πλαστικό και είχε τοποθετήσει διακόπτη, όμως τα υπόλοιπα υλικά που βρέθηκαν όπως κάποιες φλάντζες, δεν συνδέονται – σε πρώτη φάση τουλάχιστον – με την κατασκευή βόμβας.

Όλα τα ευρήματα έχουν σταλεί στα εργαστήρια προκειμένου να γίνουν φύλλο και φτερό από τους ειδικούς και να δοθούν απαντήσεις στο τι τελικά ήθελε να φτιάξει αυτός ο άνθρωπος μέσα στο κελί του. «Δεν βρέθηκε εκρηκτική ύλη και πυροκροτητής που είναι τα βασικά στοιχεία για την κατασκευή μιας βόμβας», λέει στο protothema.gr αξιωματικός της Αστυνομίας.





Πηγή: protothema
 
Top